תפריט מכללת ידע

דף הבית » פרסומים ועדכונים » פרסומים » נתוני ההחזרים הכספיים בעקבות הליכי אכיפה

מאמרים חדשים

מאמר מס' 8: דמי הבראה לעובדים

בשבוע הקודם עסקנו בנושא פנסיה חובה לעובדים והעמקנו בהיבטים המשפטיים, הפיננסיים והפרקטיים הנוגעים לחובת ההפרשה ולזכויות העובדים. כעת, אנו ממשיכים לבנות תמונה רחבה ומקצועית של

קרא עוד »

מאמר מס' 7: פנסיה חובה לעובדים

נושא המאמר: פנסיה חובה לעובדים – החובות המשפטיות והמעשיות של המעסיק מאמר זה הוא חלק מסדרת מאמרים מקצועית בתחום בקרת שכר, זכויות עובדים וניהול מערך

קרא עוד »

עדכוני פיסקה וחקיקה מרץ 2026

מאמר סקירה מקיף על השינויים האחרונים בדיני העבודה בישראל, לרבות העלאת שכר המינימום, חוק הסיוע הכלכלי (הוראת שעה), תיקון לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, הסדרי עבודה מיוחדים, ופסקי דין תקדימיים של בית הדין הארצי לעבודה.

קרא עוד »

מאמר מס' 5: שכר מינימום בישראל

שכר מינימום בישראל: מדריך מעשי למעסיקים ולעובדים מרכז הידע לבקרת שכר וזכויות עובדים – מדריך מעשי למעסיקים מאמר זה הוא חלק מסדרת המדריכים מרכז הידע לבקרת

קרא עוד »
קטגוריות
ארכיון
יומן
מאי 2026
א ב ג ד ה ו ש
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

נתוני ההחזרים הכספיים בעקבות הליכי אכיפה

תקציר

אכיפה אחד מתנאי הסף לתחולתה של מדיניות אכיפה מקלה על מפוקח, הוא תיקון ליקויים ופעולות למניעת הישנות ההפרה שהובילה לליקויים שהתגלו, דהיינו, השלמת כספים וזכויות סוציאליות לכלל עובדיו של המפוקח. פעולה זו של תשלום עבור זכויות העובדים של המפוקח טעונה אישור של בודק שכר מוסמך ואישור של ממונה עיצומים כספיים. זכויות העובדים משמעות התיקון הינה […]

אכיפה

אחד מתנאי הסף לתחולתה של מדיניות אכיפה מקלה על מפוקח, הוא תיקון ליקויים ופעולות למניעת הישנות ההפרה שהובילה לליקויים שהתגלו, דהיינו, השלמת כספים וזכויות סוציאליות לכלל עובדיו של המפוקח. פעולה זו של תשלום עבור זכויות העובדים של המפוקח טעונה אישור של בודק שכר מוסמך ואישור של ממונה עיצומים כספיים.

זכויות העובדים

משמעות התיקון הינה יישור קו בנוגע לכלל ומשך זכויות העובדים של המעסיק. לאחר השלמת פעולה זו, ייהנה המעסיק מהקלה משמעותית בסנקציה אותה השית המינהל. בנוסף, המעסיק אינו חשוף לתביעות אזרחיות ע"י מי מעובדיו.

מהצד השני, העובד ייהנה מתשלום זכויותיו מבלי להיכנס למחלוקת עם מעסיקו ובכך יתייתר הצורך בפנייה לערכאה שיפוטית לשם מיצוי זכויותיו, דבר שיגזול מהצדדים משאבי זמן וכסף לא מועטים.

המינהל מצדו ייהנה מיישום פעולות אלו שיינקטו על ידי המעסיק מאחר ויש בהם כדי לשפר את מנגנון זכויות העובדים במשק וכן העלאת המודעות לזכויותיהם.

ממצאים עיקריים

  • במסגרת האכיפה בוצעו החזרים כספיים לכ-1,000 עובדים בהיקף של למעלה מ-5.1 מיליון ₪. 
  • סכום ההחזר הממוצע לעובד עמד על למעלה מ-4,800 ₪.
  • כשליש מהמעסיקים שננקטה כנגדם סנקציה תיקנו את ההפרות והשיבו כספים לעובדיהם.
  • הליכי המדיניות המקלה מחייבים את המעסיק לבצע תיקונים לכלל עובדיו למשך כל תקופת העסקתם,  על כן , בכדי לבחון את אפקטיביות המדיניות נצפה להיקף עובדים גדול יותר שנהנו מהשבת הכספים מהיקף העובדים שנבדקו. היקף העובדים שנהנו מהשבת הכספים היה גדול ב-71% מהעובדים שנבדקו ע"י המינהל במסגרת הליכי הפיקוח שננקטו. 
  • ההחזרים הכספיים בוצעו בעיקר בהפרות הפנסיה, היקף העובדים להם בוצע החזר גדול ב-83% מהיקף העובדים שנבדקו. הנתון מאושש את הנחות העבודה של המינהל לפיהן הפרות אלו מתאפיינות בריבוי עובדים ותקופות הפרה ממושכות.  
  • נמצא כי קיים פיזור ענפי של המעסיקים שביצעו החזרים, דבר המעיד על נורמטיביות המעסיק ללא קשר לשיוכו הענפי. עוד נמצא כי היקף ההחזר הוא פונקציה של גובה השכר הממוצע בענף, ואינו מעיד על היקף ועומק ההפרה. 

את הדוח המלא ניתן לקרוא בקובץ המצורף.

זרוע העבודה

תוכן עניינים