תפריט מכללת ידע

מאמרים חדשים
ארכיון
אפריל 2024
אבגדהוש
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

מועד החופשה השנתית

על פי החוק, נדרש לקיים, את החופשה השנתית, בחודש האחרון של שנת העבודה שבעדה ניתנת החופשה, או במהלך שנת העבודה שלאחריה.

העובד רשאי לקחת יום אחד מימי החופשה השנתית, במהלך שנת העבודה, במועד שבו יבחר וכן יום נוסף מימי החופשה, באחד המועדים המפורטים בתוספת לחוק, כגון: צום גדליה, ערב יום הכיפורים, או ערב ראש השנה, בתנאי שיודיע על כך למעסיק לפחות 30 ימים מראש.

לא ניתן לצבור חופשה שנתית. יחד עם זאת העובד רשאי, בהסכמת המעסיק, לקחת רק שבעה ימי חופשה לפחות ולצרף את יתרת ימי החופשה המגיעה לו, בשתי שנות העבודה הבאות.

את תאריך תחילת החופשה יש לקבוע 14 ימים מראש.

דמי חופשה, תמורת חופשה ופדיון חופשה

דמי חופשה

עובדים זכאים לדמי חופשה בעד ימי החופשה השנתית, בסכום השווה לשכר שהיה משולם להם בעד אותם ימים, אילו המשיכו לעבוד.

עובדים ששכרם משולם על בסיס תקופה קצרה מחודש (כגון: על בסיס יומי), זכאים לדמי חופשה בסכום השווה ל"שכרם היומי הממוצע" כפול ימי החופשה שהוא זכאי להם.

מהו שכר יומי ממוצע?

"שכר יומי ממוצע" הינו – 1/90 (אחד חלקי תשעים) של השכר ברבע השנה (שלושת החודשים), שלפני תחילת החופשה.

חשוב לציין:

  • עובדים שלא עבדו בכל ימי העבודה בחודש ברבע השנה שקדם לתחילת חופשה (לדוגמה, בגלל מחלה), רשאים לבחור, לצורך חישוב "השכר היומי הממוצע", ברבע שנה אחר, החל במהלך 12 החודשים שקדמו לתחילת החופשה.
  • המועד לתשלום דמי החופשה חל במועד שבו היה משולם השכר לעובדים, אילו לא יצאו לחופשה.
  • עובדים שיצאו לחופשה של 7 ימים לפחות ודרשו להקדים את תשלום דמי החופשה, יש לשלם להם לפחות דמי חופשה בעד 2 ימים לפני תחילת החופשה.

תמורת חופשה שנתית לעובדים שצברו ותק של פחות מ-75 ימי עבודה

עובדים ששכרם משולם על בסיס שעתי או יומי, שעבד אצל אותו מעסיק במהלך שנת עבודה אחת או בשתי שנות עבודה רצופות, לפחות יום אחד אך פחות מ-75 ימים רצופים, אינם זכאי לחופשה שנתית, אלא ל"תמורת חופשה", בסכום השווה ל-4% מהסכום הכולל של שכרם בעד כל תקופת העבודה.

פדיון ימי חופשה

עובדים שסיימו לעבוד אצל אותו מעסיק ולא ניצלו את ימי החופשה המגיעים להם, זכאים לפדיון ימי חופשה, בסכום השווה לדמי החופשה שהיו זכאים להם, אילו יצאו לחופשה ביום שבו חדלו לעבוד.

פיצויים עקב הפרת חובת המעסיקים לתשלום במועד

דמי חופשה, פדיון חופשה ותמורת חופשה דינם כדין שכר, והפרת חובת המעסיק לשלמם במועד עשויה לזכות את העובד בפיצוי מיוחד לפי חוק הגנת השכר (פיצויי הלנה).

אכיפת ההוראות שבחוקי העבודה

למשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים סמכויות לאכיפה מינהלית ופלילית של הוראות שונות שבחוקי העבודה. בתחום שוויון ההזדמנויות בעבודה ועובדים זרים קיימות גם סמכויות אכיפה אזרחיות.

עוד מאמרים בנושא חופשה שנתית…

דיני עבודה

מספר ימי חופשה לפי ותק

המספר המרבי של ימי החופשה בתשלום שלהם זכאים העובדים, נקבעים בהתאם לשנות הוותק (הקלנדריות) של העובדים אצל אותו מעסיק. מאמרים קשורים לנושא: חופשה שנתית –

קרא עוד »
בלוג

חופשה שנתית

לכל אחד בעולם מגיע לצאת לחופשה שנתית טובה – אבל האם ידעת שאתה כבוס, צריך לעודד את העובדים שלך לצאת לחופשה? מאמרים קשורים לנושא: חופשה

קרא עוד »
פסקי דין

חוק חופשה שנתית

מיני-רציו: לא ניתן לחפוף את תקופת ההודעה המוקדמת לימי החופשה הצבורים העומדים לזכות העובד. אם המעביד ויתר על עבודת העובד בתקופת ההודעה המוקדמת, עליו לשלם

קרא עוד »
בלוג

האם נהוג בחברתכם לפדות ימי חופשה שלא נוצלו?

במהלך ביקורות רבים שערכנו לחברות, מצאנו, כי מעסיקים נוהגים להיענות לפניות של עובדים לפדות ימי חופשה, כאשר במרבית מהפניות הדבר נובע ממצוקה כלכלית של העובד.

קרא עוד »

    תוכן עניינים