תפריט מכללת ידע

דף הבית » זכויות עובדים » זכויות עובדים זרים » דגשים כלליים להעסקת עובדים זרים בישראל

מאמרים חדשים
אולי יעניין אותך גם…
מאמרים – עודכנו לאחרונה

דמי הבראה

עובדים שהשלימו שנת עבודה אחת (12 חודשים) לפחות במקום עבודתם זכאים לדמי הבראה בהתאם לוותק

קרא עוד »
קטגוריות
ארכיון
יולי 2025
אבגדהוש
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו

דגשים כלליים להעסקת עובדים זרים בישראל

כיצד מתחילים להעסיק עובד זר?

כדי להעסיק עובד זר בישראל יש לקבל היתר מרשות האוכלוסין וההגירה.  טפסים לקבלת היתר העסקה, וכן הנחיות בדבר הגשת הבקשה ותשלום אגרה ניתן למצוא באתר רשות האוכלוסין וההגירה.

חוזה עבודה – חוזה העסקה לעובד זר

עם הסדרת הרישום וקבלת רישיון לעבודה בישראל מרשות האוכלוסין וההגירה, יש למסור לעובד חוזה עבודה (הסכם יחסי עבודה) כמפורט בחוק כפי שיובא להלן, בשפתו של העובד

חלה חובה לחתום על הסכם העבודה בכתב ובשפה מובנת לעובד עוד טרם תחילת העסקה. 

על פי סעיף 1(ג) לחוק עובדים זרים, התשנ"א-1991, על המעסיק לספק לעובד הזר חוזה העסקה כתוב בשפת האם של העובד או בשפה שהוא מבין היטב, כדי להבטיח הבנה מלאה של זכויותיו וחובותיו. חוזה העסקה לעובד זר הוא מסמך מחייב המגדיר את מערכת היחסים בין המעסיק לעובד ואת תנאי ההעסקה.

מה החוזה צריך לכלול?

  • זהות המעסיק והעובד: פרטי המעסיק והעובד (שם, כתובת, מספר זהות או דרכון).
  • תיאור התפקיד: תיאור מהות העבודה, היקף המשרה ומיקום ביצוע העבודה.
  • שכר ותנאי תשלום:פירוט שכר הבסיס, תשלומים עבור שעות נוספות, גמול על עבודה במנוחה שבועית, מועדי תשלום ואופן עדכון השכר.
  • רשימת ניכויים משכר העבודה: פירוט הניכויים המותרים משכר העבודה, כגון עבור מגורים, ביטוח רפואי או מקדמות, בהתאם לתקנות.
  • תשלומים לתנאים סוציאליים: פירוט תשלומים הנדרשים לביטוח פנסיוני, פיצויי פיטורים ותנאים סוציאליים נוספים, אם חלים.
  • מועד תחילת העבודה ומשך תקופת ההעסקה:תאריך תחילת העבודה ותקופת ההעסקה (אם נקבעה).
  • אורך יום ושבוע העבודה: פירוט שעות העבודה היומיות והשבועיות, כולל יום המנוחה השבועי וזכויות הקשורות אליו.
  • תנאים להיעדרות בתשלום:פירוט זכאות לחופשה שנתית, ימי חג, ימי מחלה וזכויות נוספות.
  • ביטוח רפואי: חובה להסדיר ביטוח רפואי לעובד הכולל פירוט של הכיסוי הניתן לו. 
  • מגורים הולמים: התחייבות לספק מגורים הולמים לעובד בהתאם לתקנות. 
  • הפקדת כספים: חובת המעסיק להפקיד כספים לטובת העובד לקרן פיקדון.
  • פרטי הממונה על זכויות עובדים זרים: ציון פרטי הממונה, דרכי ההתקשרות עמו וזכותו של העובד להגיש תלונה במקרה של הפרת זכויותיו (מופיע בתחתית העמוד).
  • יש לספק עותק חתום לעובד ולשמור עותק נוסף במקום העבודה עם שאר מסמכי ההעסקה. חוזה זה נועד להגן על זכויות העובד והמעסיק כאחד, והוא מהווה בסיס חוקי במקרה של מחלוקות.
    אי-עמידה בדרישות החוק עשויה להוביל לקנסות ולעונשים נוספים.

    היקף ההעסקה: על המעסיק לספק לעובד היקף שעות של משרה מלאה, לכל הפחות. היקף העסקת העובד יהיה על בסיס התנאים הקבועים בהיתר ההעסקה ובהתאם להסכם הקיבוצי החל בענף. שבוע העבודה הרגיל יכלול 42 שעות עבודה, במתכונת של 5 או 6 ימי עבודה בשבוע, בהתאם לנהוג במקום העבודה.

ביטוח רפואי

המעסיק יהיה אחראי להסדיר לעובד, למשך כל תקופת ההעסקה אצלו, ועל חשבונו, ביטוח רפואי. הביטוח הרפואי חייב להינתן ע"י ספק ביטוח מורשה וחייב לכלול את כל השירותים הרפואיים המפורטים בצו עובדים זרים (סל שירותי בריאות לעובד), התשס"א- 2001. על המעסיק לספק לעובד את תנאי הביטוח ואת פרטי הקשר הרלוונטיים בשפתו.
צו עובדים זרים (סל שירותי בריאות לעובד), התשס״א–2001

נכון לשנת 2024, המעסיק רשאי לנכות  חלקיות שיעור ניכוי זה משכרו של העובד בסכום שלא יעלה על 138.96 ₪. בהתאם לסעיף 1ד(ג) לחוק, המעסיק רשאי לנכות משכרו של העובד הזר עד שליש מהסכום שהוציא או שהתחייב להוציא בפועל כדמי ביטוח רפואי.

לתשומת הלב, כי המעסיק מחויב בביטוח רפואי של העובד ללא תלות בהיתר שניתן לו או במצבו החוקי של העובד.

בהתאם לסעיף 2(א) לחוק עובדים זרים המעסיק עובד זר בלי שהסדיר לעובד הזר ביטוח רפואי בהתאם להוראות סעיף 1ד, או ניכה משכרו של העובד הזר סכום העולה על השיעור שנקבע בתקנות לפי אותו סעיף, דינו קנס או מאסר עד שנה.

מגורים הולמים

על המעסיק לספק לעובד הזר המועסק אצלו מגורים הולמים במשך כל תקופת הזמן שמתקיימים בין הצדדים יחסי עבודה וכן במשך 7 ימים שלאחר סיום העסקה. חובה זו חלה על כל עובד זר המועסק בישראל ובכל ענף העסקה למעט עובד זר מומחה בסייגים הקבועים בחוק.

מהם מגורים הולמים? מגורים אשר נקבעו בתקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (מגורים הולמים), תש"ס-2000; כך למשל זכאי העובד הזר לקבל שטח לינה של 4 מ"ר לפחות, מקרר, נפח תא בארון בגדים ועוד. לתקנות.

המעסיק רשאי לנכות מהעובד הזר שיעור השתתפות במגורים ההולמים אשר סיפק לעובדו. שיעור הניכויים קבוע בתקנות עובדים זרים (שיעור ניכויים מהשכר בעד מגורים הולמים) תש"ס- 2000. לתקנות.

יצוין כי יש הבדל בשיעור הניכוי המותר אם המגורים הם בבעלות המעסיק או אם לא וכן קיים הבדל ביחס למיקום המגורים בפועל.

במצב בו המגורים אינם בבעלות המעסיק שיעור הניכויים נכון לשנת 2024 הוא:
הסכום המרבי נכון לשנת 2024 שרשאי מעסיק לנכות משכרו החודשי של עובד זר כהחזר הוצאות המעסיק למגורים הולמים לפי סעיף 1ה לחוק יהיה כמפורט להלן לצד כל אזור מגורים:
ירושלים 475.23 ₪; ת"א 540.39 ₪; חיפה 360.29 ₪; מרכז 360.29 ₪; 
דרום 320.29 ₪; צפון 294.70 ₪ 

היו המגורים בבעלות המעסיק, רשאי המעסיק לנכות משכר העובד הזר סכום שלא יעלה על מחצית הסכום הנקוב ברשימה דלעיל.

בנוסף, רשאי המעסיק לנכות משכרו של העובד הזר החזר הוצאות בגין הוצאות נלוות בסך שלא יעלה על 103.72 ₪. הוצאות נלוות הן ארנונה, חשמל ומים. לתשומת הלב, כי בענפי הסיעוד והחקלאות הניכויים הם שונים.
בהתאם לסעיף 2(א) לחוק עובדים זרים, העסיק עובד זר בלי שהעמיד לשימושו מגורים הולמים בהתאם להוראות סעיף 1ה או ניכה משכרו של העובד הזר סכום העולה על השיעור שנקבע בתקנות לפי אותו סעיף, דינו קנס או מאסר שנה.

פנסיה/פיקדון

הפיקדון לעובדים זרים הוא תשלום חודשי המוטל על מעסיקים של עובדים זרים, שנועד להבטיח את זכויותיהם הסוציאליות ולעודד את עזיבתם של העובדים בתום תקופת העסקתם בישראל. הפיקדון מוסדר במסגרת סעיף 1יא לחוק עובדים זרים. כספים אלה נועדו להחליף או להשלים את התשלומים הסוציאליים שהמעסיק מחויב להפריש, כגון לקרן פנסיה, תכנית חיסכון, קופת תגמולים או פיצויי פיטורים כמפורט בהמשך.

מי מחויב להפקיד פיקדון?
מעסיקים בענפי הבנייה, בחברת סיעוד, המלונאות, המסחר והשירותים, הסיעוד המוסדי, המסעדות, המעסיקים עובדים זרים בעלי רישיון ישיבה מסוג ב/1, נדרשים להפקיד פיקדון חודשי עבורם. ענפים נוספים עשויים להתעדכן מעת לעת בהתאם לרגולציה בתקנות.

חובת ההפקדה לפיקדון חלה גם על מעסיקים של עובדים זרים המוגדרים כ"מסתננים". 

אופן ההפקדה: המעסיקים מחויבים להעביר את כספי הפיקדון לחשבון ייעודי שמנוהל על ידי רשות האוכלוסין וההגירה. חשבון זה נועד לצבור את הכספים לטובת העובד הזר, בהתאם להוראות החוק ולנהלים. את פרטי החשבון המדויק להפקדות ניתן למצוא באתר רשות האוכלוסין וההגירה או באמצעות פנייה למוקד השירות של הרשות.

גובה הפיקדון: סכום הפיקדון החודשי שווה לסכום מרכיבי הפיצויים ותגמולי המעסיק שעל המעסיק להפריש לעובד במשרה מלאה, בהתאם לצו ההרחבה או ההסכם הקיבוצי בענף הרלוונטי. אם העובד לא עבד חודש מלא מסיבות מסוימות, גובה הפיקדון יחושב באופן יחסי.

גובה ההפרשות לפיקדון עבור מסתננים: בהתאם לסעיף 1יא1 לחוק עובדים זרים, מעסיק של מסתנן מחויב להפקיד פיקדון חודשי בסכום השווה ל16%  משכר העובד, לאחר ביטול ניכוי חלק העובד בפסיקת בג"ץ (בג"ץ 2293/17).

החלפת הפרשות פנסיוניות: ההפקדה לפיקדון מחליפה את חובת המעסיק להפריש לעובד לביטוח פנסיוני על פי הדין או על פי הסכם קיבוצי החל עליו, אך אינה פוטרת את המעסיק מתשלום הזכויות הסוציאליות של העובד עבור התקופות שעבורן לא הפקיד לפיקדון או עבור חלק הפיצויים שעבורו לא הפקיד לקופת הפיקדון.

מועד ההפקדה: חובת ההפרשה של הפיקדון לחשבון הפיקדון חלה החל מחודש העבודה הראשון של העובד הזר.

איסור ניכוי מהשכר: המעסיק אינו רשאי לנכות את סכום הפיקדון משכרו של העובד.

משיכת הפיקדון: העובד הזר זכאי לקבל את כספי הפיקדון בעת עזיבתו את ישראל לצמיתות. עם זאת, אם העובד שהה בישראל באופן לא חוקי, ינוכה קנס מהפיקדון בהתאם למשך השהייה הבלתי חוקית. אין חובה להפקיד פיקדון עבור עובד זר יומי, אזרח מדינה הגובלת בישראל (כגון ירדן), החוזר למדינתו מדי יום בתום יום העבודה. עובדים זרים יכולים לקבל מידע אודות סכומי הפיקדון שהופקדו עבורם באתר רשות האוכלוסין וההגירה.

היעדרות מעבודה

כללי ההיעדרות מהעבודה, כגון בגין מחלה החלים על עובד ישראלי, חלים גם לגבי העובד הזר למעט כללים מיוחדים המעוגנים בהסכמים קיבוציים וצווי הרחבה ככל שישנם.

דמי הבראה

העובד יהיה זכאי לדמי הבראה לאחר השלמת שנת עבודה אחת. ערך דמי ההבראה שהמעסיק ישלם לעובד יהיה התעריף המעודכן הקבוע בחוק עבור המגזר העסקי הפרטי. נכון לתאריך ה-1.7.2023  התעריף עומד על סך של 418 ₪ ליום.

חופשות, חגים וימי מנוחה

חופשה שנתית
בדומה לעובדים שאינם זרים, העובד הזר יהיה זכאי לחופשה שנתית בתשלום, בתאריכים שתואמו עם המעסיק ויוכל לצבור ימי חופשה בהתאם לחוק. כמו כן, משך החופשה השנתית תינתן בהתאם לחוק ולוותק העובד.

חגים
העובד זכאי להיעדר מן העבודה במהלך חג, לפי מצוות דתו. העובד זכאי לעד 9 ימי חג בשנה. העובד יקבל שכר עבור ימי החג ללא ניכוי משכרו וללא ניכוי מימי החופשה הצבורים לו. העובד והמעסיק יסכמו מראש את ימי החג שיחולו על העובד.

מנוחה שבועית
העובד יהיה זכאי למנוחה שבועית בת 36 שעות רצופות (להלן: "יום המנוחה השבועי"), בהתאם לדתו ו/או לבחירתו, ביום שבת, ראשון או שישי. העובד והמעסיק יגדירו מראש את יום המנוחה השבועית של העובד.

שכר ונסיעות

שכר
ככל עובד בישראל, עובדים זרים זכאים לפחות לשכר מינימום. נכון לחודש אפריל 2024 , שכר המינימום הוא 5,880.02 ש"ח. 

בהתאם לנהלי רשות האוכלוסין וההגירה יש להפקיד את שכר העובד לחשבון בנק שעל שם העובד בישראל ואשר בו אין לצד שלישי כלשהו זכויות או ייפוי כוח. העובד הזר רשאי להעביר את שכרו למדינתו בהתאם לצרכיו ושיקול דעתו הבלעדי. 

המעסיק ישלם לעובד את שכר העבודה ביום האחרון של החודש שבעדו משתלם השכר, ולא יאוחר מהיום ה-9 לחודש שלאחר החודש שבעדו משתלם השכר.

נסיעות
אם העובד זקוק לתחבורה ציבורית כדי להגיע למקום העבודה ולחזור ממנה הוא יהיה זכאי מהמעסיק להחזר הוצאות הנסיעה אשר שולמו על ידו. גובה התקרה להשתתפות המעסיק הוא כפי שמתעדכן מעת לעת, בהתאם להסכמים קיבוציים וצווי הרחבה בדבר נסיעות, וכיום עומד על 22.60₪ ליום (או הסכום המעודכן התקף) או עלותו של כרטיס נסיעה חופשי – חודשי, לפי הנמוך מבין השניים.

מעסיק, לתשומת לבך: 
סך כלל הניכויים המותרים ביחד עם הניכויים לפי תקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים)(מגורים הולמים), תש"ס-2000, תקנות עובדים זרים (שיעור ניכוי מהשכר בעד דמי ביטוח רפואי), תשס"ב-2001, ולפי סעיף 25(א)(6) לחוק הגנת השכר, לא יעלה על 25% משכרו החודשי של עובד זר.

סיום יחסי עבודה

לכל אחד מהצדדים יש זכות לסיים את ההעסקה. הודעת סיום תינתן בכתב על ידי כל אחד מהצדדים, בכפוף להוראות חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס"א-2001, כדלקמן:

  1. בעבור 6 (ששת) חודשי העבודה הראשונים אצל המעסיק – יום אחד (1) לכל חודש;
  2. בעבור התקופה שמתחילה מהחודש השביעי (7) להעסקה – שישה (6) ימים בנוסף ליומיים וחצי (2.5) לכל חודש עבודה;
  3. לאחר שנים עשר (12) חודשי עבודה – חודש אחד (1). 
  4. אין בסעיף זה לגרוע מאחריות המעסיק לשקול סיום יחסי עבודה בהתאם לדין.

סיום יחסי העבודה ייעשה על פי הדין ובכפוף לכללי השימוע ותום הלב.

הבהרה

חשוב להדגיש שהזכויות הכתובות מטה הינן זכויות בסיסיות ואינן כוללות את כל הזכויות להן זכאי העובד הזר. ככל שחל הסכם קיבוצי או צו הרחבה מיטיב על העובד, יתווספו גם הזכויות שבמסגרתו למארג זכויותיו של העובד הזר. עוד יצוין כי לעובדי ענף הסיעוד ישנן זכויות נוספות המותאמות לאופי ההעסקה הספציפי.

במקרה שתנאי ההעסקה לפי דיני העבודה הרלוונטיים בישראל, לרבות פסיקה, הסכמים/הסדרים קיבוציים כלליים ומיוחדים (אם רלבנטי) וצווי הרחבה החלים על תנאי העסקה של העובד (אם רלבנטי), עדיפים על אלו המנויים כאן התנאים  המיטיבים יגברו. הצדדים רשאים להסכים על תנאי עבודה מיטיבים ביחס לקבוע בדין.

6 טעויות שכר נפוצות שכל מעסיק חייב להכיר
מתווה פיצויים לעסקים בעקבות מבצע "עם כלביא" – סיכום הסעיפים המרכזיים בהצעת החוק

במסגרת המשך דיוני ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני, גובש מתווה מעודכן לחוק התוכנית לסיוע...

זכויות עובדים בנוכחות בזום
זכויות עובדים בנוכחות בזום/מרחוק: עבודה מהבית בתקופת מלחמה

עבודה מהבית בתקופת קורונה או מלחמה: מהן זכויות העובדים? מדריך מקיף לעבודה בזום, שכר, פרטיות והחזרי הוצאות...

הערכת המצב בפיקוד העורף
מדיניות ההתגוננות של פיקוד העורף

בהתאם להערכת המצב בפיקוד העורף, הוחלט על החמרה בהתאם לשינויים הבאים: פעילות הכרחית להלן ההנחיות לכל הארץ...

עם כלביא (3)
"עם כלביא": רשות המסים פרסמה מגוון הקלות לציבור בשל המצב הביטחוני

בעקבות פרוץ מלחמת "עם כלביא", ולאור המצב הביטחוני בו שרויה המדינה ועל מנת להקל על הציבור, הורה...

6 טעויות שכר נפוצות שכל מעסיק חייב להכיר
חופשה כפויה בתקופת חירום – מה מותר ומה אסור למעסיק?

בעתות חירום, כמו מבצע צבאי, אסון טבע או מגפה, עסקים רבים נאלצים לצמצם פעילות ואף לסגור את שעריהם זמנית....

חברה בעמ (1)
משרד העבודה מפרסם שאלות ותשובות בנושא זכויות עובדים (מבצע "עם כלביא")

משרד העבודה מפרסם שאלות ותשובות בנושא זכויות עובדים (מבצע "עם כלביא") בעקבות מצב החירום שהוכרז...

6 טעויות שכר נפוצות שכל מעסיק חייב להכיר
6 טעויות שכר נפוצות שכל מעסיק חייב להכיר

מבוא נראות תלוש השכר חשובה לא רק לעובד – אלא גם למעסיק. טעויות בתלושי שכר עלולות להוביל לתביעות, חקירות,...

הסכמים קיבוציים והשפעתם על השכר בפועל
הסכמים קיבוציים והשפעתם על השכר בפועל

מבוא הסכמים קיבוציים הם נדבך מהותי בדיני העבודה בישראל, והם משפיעים באופן ישיר על גובה השכר, התנאים הסוציאליים,...

איך לקרוא את סעיף “שווי רכב” בתלוש – ומה המשמעות למעסיק ולעובד
איך לקרוא את סעיף “שווי רכב” בתלוש – ומה המשמעות למעסיק ולעובד?

מבוא בתלוש השכר של עובדים רבים מופיע רכיב קבוע בשם "שווי רכב" או "שווי שימוש ברכב",...

מעסיק_ כך תדע אם אתה מפר זכויות סוציאליות – גם בלי להתכוון
מעסיק? כך תדע אם אתה מפר זכויות סוציאליות – גם בלי להתכוון

מעסיקים רבים בישראל סבורים כי כל עוד הם משלמים שכר בזמן, הם ממלאים את חובתם כלפי העובדים. אולם המציאות...

    ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
    ",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime