סעיף 44 לפקודת מס הכנסה
חשוב! יש להבדיל בין נקודות זיכוי ובין זיכויים.
נקודות זיכוי ניתנות באופן שכל נקודת זיכוי שווה 219 ₪.
זיכויים ניתנים באופן חישובי, כאשר חישוב של כל זיכוי משתנה לפי נוסחה מותאמת. בנושא זה נעסוק בזיכויים, שאינם על דרך נקודות, אלא בצורה של חישוב.
סעיף 44 לפקודת מס הכנסה:
"בחישוב הכנסתו החייבת של יחיד תושב ישראל שהוא או בן זוגו שילם בשנת המס בעד החזקתם במוסד מיוחד של ילד, בן זוג או הורה משותקים לחלוטין, מרותקים למיטה בתמידות, עיוורים או בלתי שפויים בדעתם, וכן בשל החזקת ילד עם מוגבלות שכלית-התפתחותית במוסד מיוחד, יותר לו זיכוי ממס של 35% מאותו חלק מהסכומים ששילם העולה על 12.5% מהכנסתו החייבת. שר האוצר רשאי לקבוע בתקנות תנאים לזכאות לזיכוי ממס על פי סעיף זה".
לצורך קביעת הזכאות להטבה זו, צריכים להתקיים מספר תנאי סף. נדרשת עמידה מלאה בתנאים על מנת לקבל את הזיכוי.
תנאי הסף שצריכים להתקיים:
- קירבת העובד לנטול היכולת: אם העובד או בן זוגו משלם למוסד עבור מי מקרובי המשפחה האמורים בלבד, הוא יכול להיות זכאי לזיכוי במס. אם התשלום למוסד הינו עבור קרובי משפחה אחרים, המשלם לא יהיה זכאי לזיכוי ממס.
- חובה לשהות במוסד: קרוב המשפחה חייב להיות במוסד. אם קרוב המשפחה לא שוהה במוסד, אין תחולה לסעיף ולא תהיה זכאות לקבלת זיכוי לפי סעיף זה.
- בדיקת הכנסות של נטול היכולת השוהה במוסד: יש לבצע בדיקת הכנסות של נטול היכולת שנמצא במוסד (ולא של האדם שמשלם), כמו הכנסות מפנסיה, השכרת דירות וכו'. בגדר הכנסתו של נטול היכולת נכללות גם הכנסות פטורות וגם הכנסות שאינן פטורות.
סכום ההכנסות לגבי יחיד הוא 170,000 ש"ח לשנה, ולגבי זוג – 272,000 ש"ח בשנה.
אם ההכנסות של נטול היכולת גבוהות מהתקרה האמורה, לא יתקבל זיכוי בידי הקרוב. הרציונל: אם ההכנסות של נטול היכולת עולות על סכומים אלו, ניתן להניח שהוא יכול לממן את התשלומים למוסד בעצמו, ואין צורך שקרוב המשפחה יממן זאת.
אופן חישוב הזיכוי:
35% X (הסכומים ששולמו למוסד – 12.5% x ההכנסה של המשלם)
ההכנסה של המשלם בסעיף זה היא רק הכנסה חייבת, כלומר לא כולל הכנסות פטורות.
עוד מאמרים

הכל על פנסיה חובה, ביטוח לאומי וקופות גמל
עובדים רבים בישראל מתמודדים עם מונחים פיננסיים כמו פנסיה חובה, ביטוח לאומי ו־קופות גמל, אך לא תמיד מבינים כיצד כל רכיב משפיע על השכר, העתיד

מה אומר החוק על עבודת בני נוער? מדריך מקיף לקיץ 2025
עבודת בני נוער בחופש הגדול היא תופעה רחבת היקף בישראל. אלפי נערים ונערות יוצאים לשוק העבודה מדי קיץ, בין אם לשם צבירת ניסיון, חיסכון ללימודים

מתווה פיצויים לעסקים בעקבות מבצע "עם כלביא" – סיכום הסעיפים המרכזיים בהצעת החוק
במסגרת המשך דיוני ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני, גובש מתווה מעודכן לחוק התוכנית לסיוע כלכלי (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ה–2025. החוק

עדכונים אחרונים בנושאי הפרשות פנסיוניות ושינויים בחוק הפרישה – מה השתנה מאז 2020?
מערכת הפנסיה בישראל עברה שינויים עמוקים בשנים האחרונות, שהשפיעו על עובדים, עצמאים ומעסיקים כאחד. בין אם מדובר בהעלאת שיעורי הפרשות עובדים, שינוי תקרות קצבה, התאמות