כיום, יותר ויותר מעסיקים נוהגים להעניק הלוואות בתנאים נוחים לעובדיהם, מתוך רצון המעסיק להטיב עם עובדיו.
מאת: עו”ד מור פפיר כהן
הלוואה לעובד
הלוואה לעובד, הינה הטבה החייבת במס הכנסה, ביטוח לאומי, וביטוח בריאות. מכיוון שמדובר בהטבה שנותן המעסיק לעובד, תנאי ההלוואה, גובה הריבית ותקופת החזר ההלוואה נקבעים ע”י המעסיק.
תנאי ניכוי ההלוואה משכר העובד:
ראשית, סעיף 25א(6) לחוק הגנת השכר תשי”ח 1968, קובע כי אין לנכות יותר מרבע משכרו של העובד אשר לקח את ההלוואה ובלבד שישנה התחייבות בכתב מהעובד למעסיק לעניין זה.
בנוסף, בהתאם לסעיף 25ב לחוק הגנת השכר, אם העובד סיים את העסקתו אצל אותו מעסיק ולא משנה מהי הסיבה, רשאי המעסיק לנכות מהשכר האחרון של העובד את יתרת ההלוואה שלקח ללא הגבלת סכום ובלבד שהחוב אינו שנוי במחלוקת.
שיעור הריבית
סעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה, קובע כי כאשר מעסיק נתן לעובד הלוואה ללא ריבית כלל, או הלוואה בריבית הנמוכה מהריבית הקבועה בפקודת מס הכנסה, אזי הפרש הריבית יוגדר כהכנסת עבודה החייבת אף היא במס.
בהתאם לתקנות מס הכנסה בדבר קביעת שיעור ריבית לעניין סעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה, במידה ומדובר בהלוואה בסכום של מעל 8,400 ₪ נכון לשנת 2023, על העובד לשלם מס רק במידה והריבית השנתית על ההלוואה אינה עולה על 3.87%. החיוב במס, יחול גם על הלוואה עומדת, כלומר, הלוואה שבגינה העובד אינו משלם החזרים במשך תקופה מסוימת.
ניהול מערכת חשבונות
ס’ 2(4) לפקודה, מפרט מתי ישנה חובה לנהל מערכת חשבונות. לפי סעיף 2(4) הלוואה שניתנת לעובד אינה נחשבת כהכנסה המצריכה ניהול חשבוניות ועל כן, אין צורך בהוצאת חשבונית והוספת מע”מ. מכאן, עולה השאלה מתי צריך המעסיק לעשות זאת?
ישנן שתי סיטואציות אשר בגינן על המעסיק להוציא חשבונית:
- כאשר ההלוואה תיחשב כעסקה.
- כאשר המעסיק עושה הפרדה בין הקרן לריבית ההלוואה וזוקף זאת כהכנסה.
*במידה והמעסיק הינו מלכ”ר או מוסד כספי, ההלוואה שהוא נותן לעובדיו פטורה מתשלום מע”מ.
לסיכום, נראה כי עובדים רבים מגלים עניין רב בלקיחת הלוואה ממקום עבודתם.
יש לשים לב כי על המעסיק לערוך לעובד הסכם הלוואה בכתב בכדי למנוע אי הבנות או מחלוקות בנוגע לתנאי ההלוואה, גובה הריבית ותקופת החזר ההלוואה.
מאמרים קשורים לנושא:
- שווי ריבית (הלוואה) סעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה קובע שבמצב שבו העובד מקבל...
- "אין שכר, תעוף מפה": 160 אלף ש' לעובד שפוטר בלי שימוע הקדמהעובד שיצא לחופשת מחלה גילה שהמעסיקה לא מאפשרת לו לחזור...
- תגמולי מילואים לעובד סעיף 273(א) לחוק הביטוח הלאומי קובע, כי ערך היום לפיצוי...
- מועד מסירת תלוש שכר לעובד מעסיק מחויב למסור לעובדיו תלוש שכר עד היום ה-9 שלאחר...
- קרן השתלמות לעובד העצמאי מבוא עובדים עצמאים יכולים להפקיד חלק מהכנסתם לקרן השתלמות וליהנות...
- האם השכר החודשי ששולם לעובד שיקף שכר עבודה רגיל ורכיבי הבונוס והשעות הנוספות הגלובליות היוו רכיבים פיקטיביים, או שמא השכר אכן כלל גמול עבודה בשעות נוספות ותשלום עבור בונוס? מאת: רעות פרץהקדמהלפתחו של בית הדין הגיעה הסוגיה – האם...