להלן הכללים מתוך הקבוע בסעיף 6 מאפשר לעובד לעיין בתיקו האישי ולצלם מסמכים מתוכו, בכפוף לזכות העיון, למעט מסמכים שלא חלה עליהם זכות העיון, ובמקרה הצורך אף לבצע תיקונים או שינויים במסמכי התיק.
- כללי
- הגדרות
- זכאות העובד לעיון במסמכים מתיקו האישי וצילומם
- עובד המעוניין לעיין בתיקו האישי יגיש בקשה בכתב ותתואם לו פגישה במשאבי אנוש.
- טרם קיום הפגישה ייבדק תיקו האישי של העובד לצורך איתור מסמכים שלא חלה עליה ם זכות העיון, כמפורט בסעיף בחוק (להלן – המסמכים המסומנים).
- זכות העובד לעיין בתיקו האישי – זכותו של כל עובד לעיין בתיקו האישי, וזכות זו היא פועל יוצא מחופש המידע שהוא מזכויות היסוד של האזרח במדינת ישראל.
- אין לתייק בתיקו האישי של עובד תלונות או הערות שליליות ללא ידיעת העובד ובלי שניתנה לו אפשרות להתגונן. ייתכנו מקרים שחרף הוראה זו תויקו בתיקו האישי של עובד תלונות או הערות שליליות ללא ידיעתו ובלי שניתנה לו האפשרות להתגונן.
- עובד המעיין בתיקו האישי ומגלה כי תויקה בו תלונה או הערה שלילית בנסיבות כאמור, יוכל בשלב העיון להתגונן בפניהן ותגובתו תתויק אף היא. יש לתייק את התגובה בצמוד לתלונה או להערה ולרשום על חוות הדעת השלילית כי חובה לעיין בתגובת העובד, כדי שתיקרא עם התלונה.
- נקבע כמה עילות לחיסיון מסמכים הכלולים בתיק אישי , ואסור שהחיסיון ישמש סיבה למניעת העיון בתיק. יש להודיע לעובד על קיומם של מסמכים חסויים והטעם לחיסיונם . כל הנמצא בתיק אישי, כולל המסמכים החסויים, הוא חלק מן התיק האישי ואין לפגוע בו.
- מסמכים שהוצאו מטעמי חיסיון מתיק אישי שנמסר לעיונו של עובד יוחזרו לתיק לאחר סיום העיון בו.
- להלן הקריטריונים והעילות לחיסיון מסמכים בתיק האישי של בעובד:
- מסמכים שהעיון בהם עלול לפגוע בביטחון המדינה, ביחסי החוץ שלה או בביטחון הציבור.
- מסמכים שהעיון בהם עלול לפגוע בתפקוד התקין של הרשות המקומית למילוי תפקידה על פי דין.
- מסמכים המכילים מידע ותוכן על דיונים פנימיים או על הניהול הפנימי של הרשות המקומית, לרבות חוות דעת, תחקיר פנימי, טיוטה, עצה או המלצה שניתנו לצורך קבלת החלטה, וכן תרשומות של התייעצויות פנימיות בין עובדי הרשות המקומית ויועציהם ובין עצמם.
- המסמכים מכילים מידע על אכיפת החוק, לרבות גילוי שיטות חקירה ונוהלי חקירה שגילויים עלול לפגוע בהליכי אכיפה ויישום תקין של החוק, או מידע המאפשר לגלות את קיומו או את זהותו של מקור מידע חסוי הנוגע לאכיפת החוק.
- המסמכים מכילים נתונים על אישיותו של אדם אחר, מעמדו האישי, צנעת אישיותו, וגילויים פוגע בפרטיות, לפי חוק הגנת הפרטיות, התשמ”א-1981 , אלא אם הגילוי הותר על פי חוק.
- המידע המתייחס למצב בריאותו של אדם לא יוצג אלא באמצעות רופא. הרופא יהיה רשאי למנוע מידע מהמבקש, מטעמים רפואיים בלבד.
- המסמכים מכילים מידע סודי מקצועי בעל ערך כלכלי שגילויו עלול לפגוע באינטרס מקצועי.
- אם ישנה מחלוקת לעניין החיסיון יובא הנושא להכרעת היועץ המשפטי שהוסמך לכך על ידי ראש הרשות המקומית.
- הממונה על עניי ני העובדים צריך להביא את דבר זכות העיון בתיק האישי לידיעת העובדים וליצור את התנאים לשם מימוש זכות זו.
- קיום הפגישה בנושא עיון בתיק אישי יהיה בנוכחות עובד משאבי אנוש ותינתן אפשרות לצפייה רק במסמכים שאינם מסומנים.
- עובד המעוניין בצילום מסמכים מתיקו האישי ישלם אגרת צילום )לפי תעריף הרשות( והצילום יבוצע על ידי עובד הרשות.
- תיקון ו/או מחיקת מידע בתיק האישי
- עובד הטוען כי הנתונים המתויקים בתיקו האישי אינם נכונים, או אינם שלמים , או אינם ברורים, או אינם מעודכנים וכי הוא מעוניין לתקן או למו חקם, ימציא מסמכים המוכיחים את טענותיו.
- לאחר בדיקת המסמכים מול טענות העובד, אם לא נמצא בסיס לטענות אלו, יקבל העובד הודעה בהתאם ותינתן לו האפשרות להביא מסמכים נוספים המצדיקים את טענותיו.
- אם נמצא בסיס לטענות העובד, יש לפעול כך:
- השלמת נתונים או הבהרתם – בהיעדר נתונים נדרשים יש לבצע הליך של השלמת נתונים או הבהרת נתונים, קרי רישום ההבהרה הנדרשת, ציון מועד תוקף או תחולה והשלמת המסמכים לתיק האישי.
- תלונה או הערה שלילית שתויקה ללא ידיעת העובד – תינתן לעובד אפשרות להגיב, תגובתו תתויק בצמוד לתלונה ועל גבי התלונה יש להפנות לתגובת העובד.
- נספחים
תרשים זרימה עיון עובד בתיקו האישי
עוד מאמרים בנושא…


פענוח ההיבטים המשפטיים של עבודה מהבית: זכויות עובד-מעביד
בעולם שבו הגבולות המסורתיים של מקום העבודה היטשטשו, התפיסה של עבודה מהבית עברה ממגמה גרידא לדרך חיים חדשה עבור רבים. ככל שאנו מנווטים בנוף המתפתח הזה, זה הופך יותר ויותר חיוני לפענח את הרשת הסבוכה של ההשלכות המשפטיות הנלוות לעבודה מרחוק. הפוסט בבלוג שכותרתו "פענוח ההיבטים המשפטיים של עבודה מהבית: זכויות עובד-מעביד" מעמיק לתחום הזכויות והחובות שעליהם לעמוד גם העובדים וגם המעסיקים במרחב העבודה הוירטואלי. ככל שהטכנולוגיה ממשיכה לעצב את עתיד העבודה, הקווים בין החיים המקצועיים והאישיים משתלבים יותר, ומציבים שפע של אתגרים משפטיים לאורך


הבדלים בין סוגי חוזי העסקה: השוואה בין חוזי עבודה קצובים, בלתי קצובים וחוזי פרילנס, והשלכותיהם על זכויות העובד.
ברשת הסבוכה של העולם המקצועי, סוג חוזה העבודה שאתה חותם יכול לעצב את כל מסלול הקריירה שלך. מהגבולות המובנים של הסכמים לתקופה קצובה ועד לגמישות המשחררת של הסדרי פרילנסרים, כל חוזה נושא קבוצת השלכות משלו על זכויותיך כעובדים. כשאתם מנווטים במבוך אפשרויות התעסוקה, הבנת הניואנסים בין חוזים לתקופות קצובות, לא לתקופה קצובה ופרילנסרים הופכת לחשיבות עליונה בשמירה על האינטרסים והסיכויים העתידיים שלכם. תארו לעצמכם שאתם יוצאים למסע שבו כל פיתול וסיבוב מחזיק את המפתח לפתיחת תחום ידע שיכול להעצים אתכם בתחום זכויות התעסוקה. בפוסט זה


ניכויים מהשכר: מדריך מקיף לעובדים ולמעסיקים
מבוא: הבסיס החוקי של ניכויים משכר העובד ניכויים משכר העבודה הם חלק בלתי נפרד ממערכת היחסים בין מעסיק לעובד בישראל. הם משקפים הן את חובות העובד כאזרח (כגון תשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי) והן את ההגנה על זכויותיו מפני ניכויים שרירותיים. חוק הגנת השכר, תשי"ח-1958, קובע כללים ברורים לגבי סוגי הניכויים המותרים והאסורים, תוך איזון בין צורכי המעסיק לזכויות העובד. במאמר זה נפרט את הסוגיות המרכזיות בנושא חלק א': סוגי הניכויים החוקיים מהשכר 1. ניכויי חובה: מסים ותשלומי חובה מס הכנסה: חישוב מדורג בהתאם למדרגות המס


הקשר בין גמישות בשעות העבודה לגובה השכר
מבוא בעולם העבודה המודרני, המושג "גמישות בשעות העבודה" הפך לנושא מרכזי בדיון על איזון בין עבודה לחיים אישיים, פרודוקטיביות, ושביעות רצון של עובדים. עם עליית מודל העבודה ההיברידי, העבודה מרחוק והדגש על רווחה נפשית, עובדים רבים מחפשים תנאי עבודה שיאפשרו להם יותר חופש בקביעת שעות העבודה. במקביל, עולה השאלה הכלכלית: האם עובדים שמקבלים גמישות רבה יותר מוכנים לוותר על שכר גבוה בתמורה לכך? האם עסקים מנצלים את הרצון של עובדים בגמישות כדי לשלם פחות? או שמא גמישות דווקא משפרת את הביצועים הכלכליים של עובדים ושל


עדכונים
מאת: עו”ד רינת טבאי שכר המינימום צפוי לעלות בשנת 2024 בהתאם לחוק, שכר המינימום מתעדכן אחת לשנה בחודש אפריל וזאת כתוצאה מהצמדת שכר המינימום לשכר הממוצע במשק. נכון ליום 1.1.24 השכר הממוצע במשק עלה ועומד על סכום של 12,536 ₪ . בחודש אפריל 2024, שכר המינימום צפוי שוב להתעדכן ויעמוד על סכום של 5,880 ₪ לחודש (שכר ברוטו). עלייה של 308 ₪. עלייה זו תשפיע גם על שכר המינימום השעתי הצפוי לעלות מ30.61 ל-32.3 ₪ לשעה. יצוין כי על פי הפרסומים באתר משרד העבודה, העלייה צפויה להיחתם בחודש אפריל וייתכן והיא תחול רטרואקטיבית מחודש ינואר


מועד תשלום השכר
מלל שימו לב מעסיק מחויב לשלם את שכרם של עובדים חודשיים עם תום החודש שעבורו משולם השכר לעובדים בשכר שעתי, בשכר יומי או לפי תפוקה, יש לשלם בתום מחצית החודש שבו הועסקו, אלא אם חל עליהם הסכם שנקבע בו מועד אחר. אם הם עבדו כל החודש וקיבלו מקדמות יש לשלם את שכרם בתום החודש אם שכר העבודה לא שולם עד היום התשיעי שלאחר המועד לתשלום השכר, העובדים זכאים לפיצויים על הלנת שכר. כמו כן ניתן להגיש תלונה נגד המעסיק ליחידת האכיפה של חוקי העבודה כאשר מדובר